BABKA PIASKOWA Z PRODIŻA

Menu » BABKA PIASKOWA Z PRODIŻA

1 /2 kg mąki pszennej, 1 kostka masła, 1 szklanka cukru pudru, 4 jajka, 3 łyżki mleka, 1 paczka proszku do pieczenia, 2 paczki cukru waniliowego, 10 dkg rodzynków, 1/2 łyżki mas:, 3 łyżki tartej bułki.

Masło z cukrem ucierać w misce przez około 20 min do czasu, aż masło się spieni. Do utartego masła wbić kolejno jajka nie przestając ucierać i wlewając stopniowo po łyżce mleko. Gdy jajka będą całkowicie roztarte, wsypywać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jednym opakowaniem cukru waniliowego. Po dokładnym połączeniu wszystkich składników wsypać umyte i osączone rodzynki. Następnie wysmarować prodiż masłem, obsypać tartą bułką (na środku dna postawić stożek aluminiowy, również natłuszczony i obsypany bułką), wyłożyć ciasto do prodiża i piec przez 1 godz. Po wyłączeniu sprawdzić, czy jest upieczone, nakłuwając patyczkiem. Jeśli patyczek jest suchy, oznacza to, że babka jest gotowa. Trzeba ją ostrożnie wyjąć na duży okrągły talerz i posypać cukrem pudrem.