BRZOSKWINIE Z KREMEM TRUSKAWKOWYM

Menu » BRZOSKWINIE Z KREMEM TRUSKAWKOWYM

1/4 kg truskawek świeżych lub mrożonych, 1/2 szklanki śmietanki, 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, 1/2 kg brzoskwiń z kompotu, 1/2 cytryny. Ubić ubijakiem śmietankę, dodając pod koniec cukier waniliowy. Truskawki dokładnie umyć, osączyć, oczyścić z szypułek i skropić sokiem z cytryny.

Kilka najładniejszych truskawek zostawić do dekoracji, a resztę przetrzeć lub zmiksować. Przecier wymieszać z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z bitą śmietanką. Po-łówki brzoskwiń ułożyć na okrągłym półmisku, napełnić kremem truskawkowym i udekorować truskawkami. Wstawić deser do lodówki, aby się oziębił. Jeśli nie ma miksera, pianę i śmietankę można ubić trzepaczką ręcznie.