CIELĘCINA DUSZONA

Menu » CIELĘCINA DUSZONA

75 dkg cielęciny z łopatki lub nerkówki, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki smalcu lub oliwy, ziele angielskie, liść laurowy, sól.

Mięso umyć, wyjąć z niego kości, natrzeć czosnkiem rozgniecionym i roztartym z solą, zwinąć ciasno nadając mu kształt bochenka chleba i owiązać sznurkiem (sparzonym we wrzątku), aby się nie rozleciało podczas duszenia. Następnie obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do dużego garnka wraz z tłuszczem od smażenia, dolać 1 /2 szklanki wody, przykryć pokrywką i dusić około 1 godziny, w miarę potrzeby uzupełniając wodą ilość sosu. Podczas duszenia mięso trzeba co jakiś czas obracać. Gdy będzie prawie miękkie, dodać przyprawy. Po całkowitym uduszeniu wyjąć na deskę i pokrajać w plastry. Podawać na półmisku lub w płaskiej salaterce, polane sosem od duszenia, z ziemniakami z wody i jarzyną lub surówką.