GOTOWANA WOŁOWINA ZAPIEKANA W SOSIE WŁOSKIM

Menu » GOTOWANA WOŁOWINA ZAPIEKANA W SOSIE WŁOSKIM

1/2 kg gotowanej wołowiny, 1/3 szklanki oleju lub oliwy, 1/2 kg pomidorów, 1/2 pęczka zielonej pietruszki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonej lebiodki lub tymianku, pieprz, sól.

Mięso pokrajać w plastry. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć do niej ząbek czosnku, podsmażyć i wyjąć, gdy zacznie zmieniać kolor. Do tłuszczu włożyć sparzone, obrane ze skórki, pokrajane na cząstki i pozbawione pestek pomidory. Posypać lebiodką i posiekaną pietruszką, doprowadzić sos do wrzenia, a następnie doprawić solą i pieprzem.

Do ogniotrwałego naczynia wlać połowę sosu, ułożyć w nim plastry mięsa, zalać pozostałym sosem i zapiekać w gorącym piekarniku przez 1/2 godz. Podawać z fasolką szparagową z wody lub z białą fasolą z masłem, posypaną zieloną pietruszką.