KISIEL MALINOWY Z JABŁKAMI

Menu » KISIEL MALINOWY Z JABŁKAMI

25 dkg mrożonych malin, 10 łyżeczek mąki ziemniaczanej, 1 małe jabłko, 4 łyżki cukru. Zamrożone owoce włożyć do szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryć, aby nie ulatniał się aromat, i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Aby przyśpieszyć rozmrażanie, naczynie z owocami można ustawić na garnku z wrzącą wodą. Po kilku minutach owoce będą nadawać się do przetarcia.

Rozmrożone maliny przetrzeć przez sito lub zmiksować. Zagotować 3 szklanki wody z cukrem, wlać do niej mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością zimnej wody, zagotować stale mieszając, gdy zgęstnieje odstawić, a następnie dodać maliny. Jabłko obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokrajać w cienkie „słomki", wymieszać z kisielem i rozłożyć do kompotierek.