KREM CYTRYNOWY

Menu » KREM CYTRYNOWY

6 jajek, 1 szklanka cukru, 2 cytryny, 4 łyżeczki żelatyny, 1/2 laski wanilii. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, a gdy spęcznieje, rozprowadzić 7 łyżkami ciepłej wody, doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostygnięcia. Jajka umyć, oddzielić żółtka, a z białek ubić pianę. Gdy piana będzie sztywna, nie przerywając ubijania dodawać stopniowo po 1 łyżce cukru i po 1 żółtku, a potem sok z cytryny i otartą na tarce skórkę cytrynową (około 1 łyżeczki). Na końcu wlewać powoli wystudzoną żelatynę i ubijać jeszcze przez chwilę, aby masa nabrała konsystencji gęstego kremu. Przełożyć do salaterki lub do kompotierek i wstawić do lodówki.