KREM SELEROWY

Menu » KREM SELEROWY

4 szklanki wywaru z warzyw, rosołu mięsnego lub z kostki bulionowej, 70 dkg selerów, 1/2 pęczka zielonej pietruszki, 1/2 buteleczki śmietanki, 1 żółtko, sól.

Selery dobrze wyszorować szczotką, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Szybko zalać wrzącym wywarem z warzyw, żeby nie sczerniały, i ugotować do miękkości. Przetrzeć przez sito przelewając wywarem lub rozbić na krem w mikserze. Połączyć ze śmietanką i doprawić żółtkiem. W tym celu najwygodniej jest roztrzepać żółtko w filiżance i stopniowo dolewać do niego gorącą zupę stale mieszając, aby żółtko nie ścięło się. Zupa nie może być zbyt gorąca. Gdy żółtko zostanie całkowicie rozprowadzone, połączyć je z resztą zupy. Krem selerowy można podawać w filiżankach posypany zieloną pietruszką z dodatkiem paluszków grissini lub z groszkiem ptysiowym.