KREM TRUSKAWKOWY Z BITĄ ŚMIETANKĄ

Menu » KREM TRUSKAWKOWY Z BITĄ ŚMIETANKĄ

20 dkg truskawek świeżych lub mrożonych, 2 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 1/4 szklanki wody, 1/2 buteleczki śmietanki, białka z 2 jajek. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy spęcznieje, dolać około 4 łyżek wody, postawić na małym ogniu i podgrzewać, aż zawrze, a następnie wystudzić.

Truskawki dobrze umyć, kilka odłożyć do dekoracji, a resztę przetrzeć przez sito lub zmiksować i połączyć z żelatyną. Ubić ubijaczkami śmietanę i odstawić w chłodne miejsce. W wysokim kubku ubijać ubijaczkami pianę z białek dodając po trochu cukier, przecier truskawkowy z żelatyną, a na koniec ubitą śmietankę. Wyłożyć do salaterki i udekorować całymi truskawkami. Jeśli nie ma miksera, pianę i śmietankę można ubić ręcznie.