KREM Z DŻEMU MORELOWEGO Z BITĄ ŚMIETANKĄ

Menu » KREM Z DŻEMU MORELOWEGO Z BITĄ ŚMIETANKĄ

1 łyżeczka żelatyny, 1 szklanka śmietanki, 1 mały słoiczek (0,25 I) dżemu z moreli, 1 kieliszek likieru, 1 łyżeczka cukru pudru. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, a gdy spęcznieje, dodać 5 łyżek ciepłej wody, zagotować i ostudzić.

Ubić ubijaczkami śmietankę na sztywny krem, wsypując stopniowo cukier. Wymieszać ubitą śmietankę z żelatyną. Dżem rozcieńczyć alkoholem i połączyć ze śmietanką. Dno i boki małej tortownicy wyłożyć pergaminem albo folią aluminiową, wlać do niej krem, wygładzić powierzchnię nożem, przykryć papierem lub folią i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Gdy krem dobrze zastygnie, wyjąć tortownicę z lodówki i zdjąć przykrycie. Przyłożyć okrągłym szklanym talerzem i przewrócić do góry dnem tak, aby krem wyłożyć na talerz. Delikatnie zdjąć papier lub folię i natychmiast podawać. Jeśli nie ma miksera, krem można ubić trzepaczką.