KREM Z MROŻONYCH TRUSKAWEK Z BITĄ ŚMIETANKĄ

Menu » KREM Z MROŻONYCH TRUSKAWEK Z BITĄ ŚMIETANKĄ

1 /2 kg mrożonych truskawek, sok z 1 pomarańczy, sok z 1/2 cytryny, 1-2 łyżeczki żelatyny, 1 szklanka śmietanki kremowej, 1 szklanka cukru. Wsypać do garnuszka cukier, wlać 1 szklankę wody, sok z pomarańczy i cytryny. Gotować mieszając 5-10 min, aż zacznie gęstnieć. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, a gdy spęcznieje, rozpuścić w soku owocowym, podgrzać aż do wrzenia, a następnie ostudzić. Do naczynia z ochłodzonym sokiem przetrzeć przez sito truskawki. Ubić ubijaczkami krem ze śmietanki i delikatnie połączyć z przecierem owocowym. Wyłożyć do salaterki lub do kompotierek i wstawić do lodówki na 4-5 godz. Jeśli nie ma miksera, truskawki można przetrzeć przez sito łyżką, a krem ubić trzepaczką.