KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

Menu » KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

1/2 kg zielonego, świeżego lub mrożonego groszku, 1 plaster szynki z tłuszczem, 2 pory, 1/4 selera, 1 pietruszka, 3 żółtka, 3 łyżki masła, 1 szklanka gęstej świeżej śmietany, 1 /2 I rosołu, szczypta utartej gałki muszkatołowej, pieprz, sól.

Groszek umyć i ugotować do miękkości we wrzącym rosole. Odcedzić zachowując wywar. Do wywaru włożyć umyte i oczyszczone warzywa oraz pokrajaną szynkę. Gotować na słabym płomieniu, a gdy będą miękkie, zdjąć z ognia. Przestudzić do takiej temperatury, aby można je było zmiksować. Odłożyć 1 szklankę groszku, a resztę włożyć do wywaru z warzywami i zmiksować na jednorodny krem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, postawić na małym ogniu i gotować wolno przez kilka minut. Ubijaczkami ubić żółtka ze śmietaną i masłem na gęsty krem. Wlać go do wygrzanej wazy, zalać zupą, włożyć resztę groszku i natychmiast podawać