KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Z PARÓWKAMI

Menu » KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Z PARÓWKAMI

1/2 kg zielonego groszku mrożonego lub świeżego, 2 duże kostki rosołowe, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 3/4 szklanki śmietany, 2 parówki, sól. Ugotować parówki, obrać z osłonek i pokrajać w plasterki. Kostki bulionowe rozpuścić w 1 I wrzącej wody i ugotować w niej groszek. Miękki groszek przetrzeć do wywaru przez sito lub zmiksować mikserem. Z mąki i masła zrobić jasnozłotą zasmażkę w sposób następujący mąkę podgrzać na suchej patelence, aż zacznie się lekko rumienić. Nie zdejmując z ognia dodawać stopniowo masło stale mieszając. Rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody, nie dopuszczając do tworzenia się grudek. Dolać trochę gorącej zupy, wymieszać i połączyć z resztą zupy i ze śmietaną. Podgrzać aż do wrzenia, dołożyć parówki i podawać.