KRUCHY PLACEK ZE ŚLIWKAMI

Menu » KRUCHY PLACEK ZE ŚLIWKAMI

2 szklanki mąki, 1/2 ćwiartki masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru pudru, 3/4 kg śliwek węgierek 1 jajko, 1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej, szczypta soli. Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło, i pokrajać nożem na małe kawałki. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, włożyć pokrajane masło, dodać skórkę cytrynową i przez chwilę wyrabiać mieszadłem, aż zrobią się grudki z mąki i tłuszczu. Dosypać cukier, wbić jajko, dolać 1 łyżkę stołową wody i wyrabiać dalej. Kiedy wszystkie składniki połączą się dokładnie ze sobą, wstawić ciasto do lodówki na 1 godz., aby się wychłodziło. Następnie rozwałkować ciasto na okrągły placek. Powinien być szerszy od tortownicy, aby można było podwinąć go przy brzegach na 2-3 cm. Przełożyć placek do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Dla ułatwienia przenoszenia ciasta do tortownicy należy złożyć placek na pół i jeszcze raz na pół.

Śliwki umyć, osuszyć i pokrajać na ćwiartki, odrzucając pestki. Ułożyć śliwki na placku i piec około 35 min w piekarniku o temperaturze około 160°C. Po upieczeniu posypać śliwki cukrem pudrem. Ciasto można również przygotować bez użycia robota.