KRUPNIK Z KASZY JĘCZMIENNEJ

Menu » KRUPNIK Z KASZY JĘCZMIENNEJ

1 duża porcja włoszczyzny (1 marchew, 1 mała pietruszka, kawałek selera, 1 mały por, kawałek kapusty włos klej), 1/2 cebuli, 10 dkg kaszy jęczmiennej, 1/2 kg ziemniaków, 1 łyżka drobno pokrajanego koperku lub pietruszki, 1 łyżka masła, 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, sól.

Ugotować wywar jarzynowy według przepisu ze str. 15. Kaszę umyć w zimnej wodzie, wsypać do przecedzonego, wrzącego wywaru i gotować. Ziemniaki umyć, obrać, pokrajać w kostkę, opłukać, dodać do gotującej zupy. Gdy kasza i ziemniaki będą miękkie, włożyć do zupy drobno pokrajane i odcedzone uprzednio z wywaru warzywa i doprowadzić krupnik ponownie do wrzenia. Posypać zieleniną. Pod prawić surowym masłem