MAJONEZ UCIERANY RĘCZNIE

Menu » MAJONEZ UCIERANY RĘCZNIE

1 żółtko, 1 łyżka soku z cytryny, 3/4 szklanki oliwy lub oleju, sól. W małej glinianej miseczce ucierać drewnianą łyżką żółtko z kilkoma kroplami soku z cytryny i solą, wkraplając powoli oliwę. Gdy sos zacznie gęstnieć, można dolewać oliwę cienkim strumieniem. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodawać kroplami sok z cytryny. Na zakończenie wlać łyżkę gorącej wody i rozmieszać z sosem. Jeżeli sos będzie zbyt kwaśny, można dodać szczyptę cukru.

Sos w początkowej fazie ucierania może się „zwarzyć", wtedy należy dodać łyżkę gorącej wody i dalej ucierać. Jeżeli to nie pomoże, trzeba zacząć robić nowy majonez w innym naczyniu. Podczas ucierania nowej porcji majonezu dodawać, w małych ilościach, zwarzony majonez i rozprowadzać go w nowym sosie. Wszystkie składniki dodawane do majonezu powinny mieć pokojową temperaturę. Podawać do zimnych mięs, ryb, warzyw, jajek, sałatek itp.