MÓŻDŻEK CIELĘCY PO POLSKU

Menu » MÓŻDŻEK CIELĘCY PO POLSKU

3/4 kg móżdżków cielęcych , 6 łyżek masła, 1 cebula, 2 jajka, pieprz, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól.

Móżdżki włożyć do zimnej wody, opłukać z krwi, zdjąć błony, jeszcze raz opłukać, odsączyć i posiekać na desce nożem. Cebulę oczyścić, opłukać, drobno pokrajać i lekko zrumienić na patelni w 2 łyżkach masła. Dodać jeszcze 1-2 łyżki masła, a gdy się stopi, włożyć na patelnię móżdżek i powoli smażyć mieszając. Gdy móżdżek się zetnie, dodać jajka, zamieszać i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Doprawić solą i pieprzem. Na osobnej patelni zrumienić w maśle tartą bułkę. Porcje móżdżku wyłożyć łyżką na półmisek, polać tartą bułką i posypać zieloną pietruszką.