PAPRYKA DUSZONA

Menu » PAPRYKA DUSZONA

1/2 kg papryki, 1/2 kg pomidorów, 2-3 łyżki oleju lub oliwy, 2 cebule, 1/2 pęczka zielonej pietruszki, sól. Paprykę umyć, pokrajać wzdłuż na 4 części i usunąć gniazda nasienne wraz z szypułką. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać na kawałki i usunąć z nich pestki. Rozgrzać w garnku oliwę i lekko przesmażyć w niej drobno pokrajaną cebulę. Następnie dołożyć paprykę, dolać 3 łyżki wody, przykryć i dusić, aż zacznie mięknąć. Wtedy dołożyć pomidory, posiekane listki pietruszki, dosolić i dalej gotować (tym razem bez przykrycia), aż potrawa zagęści się. Paprykę duszoną można jeść na zimno i na gorąco.