PIEROŻKI MROŻONE Z KASZĄ GRYCZANĄ W SOSIE POMIDOROWYM

Menu » PIEROŻKI MROŻONE Z KASZĄ GRYCZANĄ W SOSIE POMIDOROWYM

1 opakowanie pierożków z nadzieniem z kaszy gryczanej, 3 łyżki pasty pomidorowej, 3 cebule, 1 średni seler, 2 łyżki oleju, 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki, sproszkowana czerwona papryka, cukier, sól.

Zamrożone pierożki wrzucić do 2 1/2- litrowego garnka z wrzącą osoloną wodą z dodatkiem 1 łyżki oleju. Lekko zamieszać drewnianą łyżką, aby się nie sklejały i nie przywierały do dna. Po wypłynięciu na powierzchnię gotować nie dłużej niż 8-10 min. Odcedzić, rozłożyć na talerze i polać sosem. Posypać zieloną pietruszką.

Sos robi się w sposób następujący: ce-bule i seler umyć, oczyścić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie prze-trzeć przez sito i połączyć z pastą pomidorową oraz olejem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Zagotować stale mieszając, aby sos się nie przypalił.