PLACEK DROŻDŻOWY

Menu » PLACEK DROŻDŻOWY

1 12 kg mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 1 /2 kostki margaryny, 2 jajka, 1/4 I mleka, 3 dkg drożdży, 1 cukier waniliowy, 1/2 łyżeczki soli. Połowę mleka lekko zagrzać, rozpuścić w nim pokruszone drożdże, przykryć i postawić w ciepłym miejscu. Ubijaczkami utrzeć jajka z cukrem. Margarynę rozpuścić w reszcie ciepłego mleka. Do głębokiej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, mleko z tłuszczem, wsypać sól i cukier waniliowy. Wyrabiać ciasto mieszadłami, a potem przełożyć je do natłuszczonej formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec około 1 godz. Ciasto można wykonać również bez użycia robota