POMIDORY PO RZYMSKU

Menu » POMIDORY PO RZYMSKU

8 dużych pomidorów, 15 dkg ryżu, 1/3 pęczka zielonej pietruszki, 3-4 łyżki oleju lub oliwy, 1/2 ząbka czosnku, szczypta cukru, pieprz, sól.

Ryż ugotować na sypko w osolonym wrzątku (patrz str. 44) i odcedzić, gdy jest jeszcze twardawy. Pomidory umyć, ściąć z nich wierzchnią część na 2/3 wysokości i wydrążyć, usuwając pestki i miąższ. Miąższ i sok przetrzymywać w osobnym naczyniu. Wydrążone pomidory oprószyć solą, pieprzem i odrobiną cukru, a następnie napełnić ryżem wymieszanym z drobno posiekaną pietruszką i czosnkiem. Skropić oliwą i nakryć ściętymi uprzednio wieczkami. Nafaszerowane pomidory ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze, podlać sokiem z przetartego przez sito miąższu pomidorów, wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika i piec ponad 30 min. w zależności od wielkości pomidorów. Pomidory można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno.