POTRAWKA Z CIELĘCINY

Menu » POTRAWKA Z CIELĘCINY

75 dkg cielęciny bez kości, 5 małych cebulek, 2 łyżki masła, 1 jajko, 1 mała cytryna, 1 płaska łyżka mąki, 1 łyżka śmietany, 1/2 pęczka włoszczyzny, 1 mały listek laurowy, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku startego na proszek, 2 ziarenka pieprzu, 1 goździk, sól.

Zagotować 1 I wody, osolić, włożyć oczyszczoną i umytą włoszczyznę oraz cebulki, pieprz, goździk i listek laurowy. Gotować około 5 min, a następnie dołożyć umyte i pokrajane na małe kawałki mięso. Gdy potrawa zacznie wrzeć, zmniejszyć płomień i gotować przez 10-15 min. Potem zdjąć garnek z ognia, przecedzić wywar i oddzielić mięso i cebulki od warzyw.

W drugim garnku stopić masło, rozprowadzić w nim mąkę, dolać około 1 /2 I wywaru, osolić, posypać pieprzem i dodać sproszkowany tymianek. Włożyć do tego sosu mięso i cebulki. Uzupełnić zawartość garnka resztą wywaru tak, aby mięso było nim pokryte. Przykryć garnek pokrywką i na bardzo małym ogniu gotować jeszcze 1 1/2 godz. Gdy mięso będzie miękkie, należy zaprawić potrawkę w następujący sposób: w filiżance rozbełtać jajko ze śmietaną i sokiem z cytryny. Tuż przed podaniem wlać do garnka i bardzo energicznie rozmieszać (nie zagotować).

Potrawkę podawać w głębokiej salaterce z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko, zielonego groszku, szparagów lub fasolki szparagowej.