PULPETY CIELĘCE

Menu » PULPETY CIELĘCE

40 dkg cielęciny, 20 dkg chudej wieprzowiny, miękisz 1 małej bułki, 1 duża cebula, 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki, 2 jajka, 10 dkg smalcu, rosół z kostki bulionowej, gałka muszkatołowa, pieprz, mąka, 1/2 łyżki masła, sól.

Cebulę drobno pokrajać, usmażyć w maśle nie rumieniąc i ostudzić. Miękisz bulki namoczyć w rosole i odcisnąć. Mięso umyć i przepuścić przez maszynkę. Potem wymieszać je, dodając miękisz bułki, wystudzoną cebulę, pietruszkę, rozbełtane jaj' ka, sól, pieprz i utartą gałkę muszkatołową Następnie wyrobić na jednolitą masę i uformować z niej kulki wielkości piłeczki pingpongowej. Obtoczyć je w mące, a następnie spłaszczyć dłonią tworząc okrągłe pulpety. Stopić smalec i obsmażyć w nim pulpety, potem dolać rosół, tak aby ledw0 pokrywał mięso, i gotować pod przykryciem na niezbyt silnym płomieniu 1/2 godz. Podawać polane sosem, w którym się gotowały.