RISOTTO Z WARZYW MROŻONYCH

Menu » RISOTTO Z WARZYW MROŻONYCH

1 1/2 szklanki ryżu, 1 opakowanie mrożonych warzyw mieszanych, 1/2 kostki masła, 1 szklanka mleka, 3 jajka, 5 łyżek startego żółtego sera, 1 łyżka tartej bułki, papryka w proszku, sól. W rondlu rozgrzać 6 łyżek masła, włożyć zamrożone warzywa, wlać kilka -łyżek wody, osolić i dusić pod przykryciem. Ryż opłukać, zagotować 3 szklanki posolonej wody, dodać 1 łyżkę masła i wrzucić ryż. Gdy ryż wchłonie wodę, zdjąć go z ognia, garnek razem z pokrywką owinąć szczelnie gazetami, a następnie kocem, i pozostawić na 45 min. Ugotowany, lecz jeszcze twardawy ryż wymieszać z warzywami, doprawić do smaku solą i papryką. Przełożyć do rondla wysmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką. Zalać sosem z jajek rozbełtanych z mlekiem, posypać po wierzchu startym serem, położyć na serze kilka wiórków masła, wstawić do gorącego piekarnika i zapiec na jasnozłoty kolor.