ROLADA BISZKOPTOWA Z DŻEMEM MALINOWYM

Menu » ROLADA BISZKOPTOWA Z DŻEMEM MALINOWYM

5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki wody, 1/2 szklanki mąki poznańskiej lub tortowej, mały słoiczek dżemu malinowego. Dno prostokątnej, niskiej blachy wyłożyć natłuszczonym papierem. Jajka umyć i oddzielić starannie żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, a następnie dolewać do nich stopniowo wodę. Ubić pianę, połączyć z żółtkami, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę na blachę i wyrównać jej powierzchnię drewnianą łopatką. Wysokość ciasta nie powinna przekraczać 1 1/2 cm. Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec przez 1 5-20 minut. Gotowe ciasto na powierzchni jest lekko rumiane, nie powinno jednak być wysuszone, gdyż suchy biszkopt nie da się zwinąć. Będzie się kruszył i łamał.

Na stole rozłożyć czystą serwetkę, większą niż powierzchnia blachy, w której piekl się biszkopt. Ciasto położyć na serwetce, zdjąć z niego papier i jeszcze ciepłe posmarować rzadkim dżemem. Następnie ciasno zwinąć w rulon w ten sposób, aby warstwy ciasta i dżemu skleiły się ze sobą. Owinąć mocno serwetką i pozostawić do ostygnięcia. Potem włożyć na 2-3 godz. do lodówki. Rozwinąć z serwetki przed podaniem. Posypać cukrem pudrem i pokrajać w plastry grubości około 1 cm.