RUSKIE PIEROGI (MROŻONE) W SOSIE ŚMIETANOWYM Z PIETRUSZKĄ

Menu » RUSKIE PIEROGI (MROŻONE) W SOSIE ŚMIETANOWYM Z PIETRUSZKĄ

1 opakowanie ruskich pierogów, 1 szklanka gęstej śmietany, 1 szklanka rosołu, 1 łyżka mąki, 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki, sól.

Zamrożone pierogi wrzucić na wrzącą, osoloną wodę (w proporcji 1/2 kg pierogów na 2 1/2 I wody), lekko zamieszać, aby nie przywierały do dna, i gotować na małym płomieniu. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię gotować |e nie dłużej niż 2 min. Wyłożyć pierogi na półmisek, polać sosem i obficie posypać zieloną pietruszką.

Sos robi się w sposób następujący: rosół zagotować i zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Doprawić śmietaną i podgrzać (ale nie gotować). Osolić do smaku.