SELERY SMAŻONE

Menu » SELERY SMAŻONE

1/2 kg selerów, 2 łyżki mąki, 1/2 łyżki oleju, 1 jajko, 3 łyżki tartej bulki, 2 łyżki siekanego koperku lub zielonej pietruszki, olej do smażenia, kwasek cytrynowy, cukier, sól.

Selery umyć, oczyścić (patrz poprzedni przepis), pokrajać na krążki grubości 2 cm. Ugotować wkładając do wrzącej, osolonej, osłodzonej szczyptą cukru i zakwaszonej kwaskiem wody. Dodać do wody 1 /2 łyżki mąki rozprowadzonej w 1 łyżce wody oraz 1/2 łyżki oleju. Wyjąć seler z garnka, gdy jest jeszcze twardy, osączyć, obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku, bułce tartej i usmażyć po obu stronach na rumiano. Przed podaniem posypać zieleniną.