SKORZONERA (CZARNE KORZONKI) Z WODY

Menu » SKORZONERA (CZARNE KORZONKI) Z WODY

3/4 kg skorzonery, 1 łyżka mąki, 3 łyżki masła, 2 łyżki tartej bułki, 1 łyżka oleju, kwasek cytrynowy, cukier, sól. Korzonki skorzonery kilkakrotnie umyć szczotką, zalać zimną wodą i zostawić na 1/2 godz. Następnie oskrobać skrobaczką do ziemniaków i włożyć do lekko zakwaszonej wody. W emaliowanym garnku za-gotować wodę, posolić, lekko ocukrzyć, wlać do niej płaską łyżkę mąki rozprowadzonej w małej ilości zimnej wody i 1 łyżkę oleju. Skorzonerę opłukać, włożyć do garn-ka, przykryć i ugotować do miękkości. Odcedzić, ułożyć na wygrzanym półmisku, polać bułką zrumienioną w maśle.