SZNYCLE CIELĘCE PO WIEDEŃSKU

Menu » SZNYCLE CIELĘCE PO WIEDEŃSKU

60 dkg cielęciny bez kości, 5 jajek, 2 łyżki mąki, 4 łyżki tartej bułki, 3 łyżki smalcu, 3 łyżki masła, 1 /2 cytryny, sól. Mięso umyć, starannie oczyścić z błon i pokrajać w poprzek włókien w plastry grubości 1 cm. Rozbić je tłuczkiem na płaskie płaty, uformować owalne sznycle i osolić. Na płaskim talerzu rozbełtać 1 jajko. Potem kolejno obtaczać sznycle w mące, następnie zanurzać w jajku, a na koniec obtoczyć po obu stronach w tartej bułce. Ugnieść dobrze palcami, aby bułka nie odpadała. Nożem wyrównać brzegi sznycli. Rozgrzać silnie smalec na patelni, kłaść sznycle i smażyć z obydwu stron na ciemno- złocisty kolor. Pod koniec smażenia dodać łyżkę masła. Na oddzielnej patelni stopić resztę masła i usmażyć w nim 4 jajka sadzone. Na każdym sznyclu położyć 1 jajko, a obok niego plasterek cytryny. Do sznycli po wiedeńsku podaje się ziemniaki purée, zielony groszek, sałatę lub szpinak.