SZPINAK (MROŻONY) PO MEDIOLANSKU

Menu » SZPINAK (MROŻONY) PO MEDIOLANSKU

1 opakowanie mrożonego szpinaku, 2 łyżki oleju, 1 cebula, 2 łyżeczki mąki, 3 łyżki mleka, 150 g szynki lub kiełbasy szynkowej, 1 serek topiony, 1 szklanka mleka, 1 jajko, papryka w proszku, sok z cytryny, gałka muszkatołowa, pieprz, sól.

Cebulę drobno pokrajać i w naczyniu ogniotrwałym przesmażyć na gorącym oleju, aż się stanie szklista. Wlać 1/2 szklanki gorącej wody, włożyć zamrożony szpinak, przykryć i na małym ogniu podgrzewać do czasu, aż się rozmrozi i zagrzeje. Wtedy dodać przyprawy: pieprz, utartą gałkę muszkatołową i sól. Mąkę rozmieszać w mleku, wlać do szpinaku i zagotować. Wsypać pokrajaną drobno szynkę lub kiełbasę szynkową i dokładnie wymieszać. Wyrównać powierzchnię szpinaku, oczyścić brzegi naczynia, pokryć szpinak masą serową i zapiec w gorącym piekarniku w temperaturze około 250 °C.

Masę serową przygotować w następujący sposób: ser pokrajać w plasterki i rozpuścić w szklance mleka na małym ogniu, wbić żółtko, doprawić papryką, pieprzem i solą. Nie gotować. Ubić sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z ciepłą masą serową i pokryć nią powierzchnię szpinaku.