SZPINAK Z WODY

Menu » SZPINAK Z WODY

1/2 kg szpinaku, 1 łyżka masła, 1/2 ząbka czosnku, 2 łyżki startego żółtego sera, sól. Szpinak przebrać i odciąć korzonki. Wy-płukać starannie w kilku wodach i osączyć. Zagotować 3-4 I wody, osolić i wrzucić na wrzątek szpinak. Gotować około 2 min bez przykrycia. Wyjąć łyżką cedzakową lub odcedzić na sicie. Wyłożyć na salaterkę i porozdzielać widelcem liście, żeby się nie pozlepiały. Na patelni stopić masło, włożyć rozgnieciony czosnek i smażyć przez chwilę, aby masło nabrało aromatu. Następnie wyjąć czosnek, a do masła włożyć szpinak. Podgrzewać mieszając, aby wyparowała resztka wody, a szpinak prze- macerował się z masłem. Wyłożyć na półmisek i posypać startym serem.