TORTILLA

Menu » TORTILLA

4 jajka, 2 ziemniaki średniej wielkości, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 /2 szklanki oliwy lub oleju arachidowego do smażenia frytek, sól.

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki i osuszyć dokładnie w serwetce celulozowej lub w czystej ściereczce. Usmażyć frytki na jasnozłoty kolor (patrz przepis na str. 75). Obraną cebulę opłukać, drobno posiekać wraz z czosnkiem, podsmażyć na patelni i wy-mieszać z frytkami. Jajka przygotować tak jak na omlet (patrz str. 181), wymieszać z ziemniakami i cebulą. Wymieszane pro-dukty wylać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażyć na zmniejszonym płomieniu. Podczas smażenia poruszać lekko patelnią, aby omlet nie przywierał do dna. Gdy spód się zrumieni, odwrócić omlet i usmażyć z drugiej strony. Odwracanie omletu wymaga pewnej wprawy. Osoby mniej wprawne mogą dopomóc sobie specjalną, szeroką, metalową łopatką lub talerzem. W tym celu należy przykryć patelnię płaskim talerzem i przewrócić ją do góry dnem, aby omlet spadł na talerz. Z talerza zsunąć go z powrotem na patelnię.

Hiszpanie jedzą tortillę na zimno lub gorąco. Dla większej liczby osób smażą jeden duży placek i krają go na porcje tak jak tort.