WĘGIERSKA ZUPA RYBNA

Menu » WĘGIERSKA ZUPA RYBNA

1 łyżka margaryny lub masła, 2 duże cebule, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 50 dkg małych ryb słodkowodnych (np. płotki), 1 pomidor, 1 zielona papryka, 1 średniej wielkości karp lub sum, sól.

Przesmażyć w szybkowarze tłuszcz z drobno pokrajaną cebulą, wsypać łyżeczkę papryki i wymieszać. Zdjąć garnek z ognia, włożyć do niego małe ryby oczyszczone, wypatroszone i dobrze wymyte, zalać 1 I wody, osolić, dołożyć umyty i pokrojony pomidor oraz strąk papryki. Zamknąć hermetycznie garnek (według instrukcji), doprowadzić do wrzenia, zamknąć zawór i gotować przez 15 min. Następnie garnek otworzyć, wyjąć warzywa i ryby, obrać ryby z ości i wraz z warzywami przetrzeć przez sito i połączyć z wywarem.

Karpia sprawić, wypłukać, usunąć głowę, kręgosłup i ości. Zdjęte filety pokrajać na kawałki i włożyć do zupy. Zamknąć szybkowar i gotować jeszcze przez 5 min. Gorącą zupę nalewać na talerze, wkładając do każdego kilka kawałków ryby.