ZAPIEKANKA Z MROŻONYCH FRYTEK Z JAJKAMI I PIECZARKAMI

Menu » ZAPIEKANKA Z MROŻONYCH FRYTEK Z JAJKAMI I PIECZARKAMI

1 opakowanie mrożonych frytek, 4 jajka, 25 dkg pieczarek, 8 dkg masła, 2 cebule, 1 łyżka mąki, 1 szklanka śmietany, pieprz, sól. Pieczarki umyć, oczyścić i pokrajać w grube plastry. Cebulę oczyścić, opłukać i pokrajać w drobną kostkę. W trzech łyżkach masła podsmażyć grzyby, dodać do nich cebulę i jeszcze przez chwilę smażyć, nie dopuszczając do zbytniego przyrumienienia cebuli. Zalać niewielką ilością wody, przykryć i dusić około 20 min. Mąkę rozmieszać w śmietanie, wlać do grzybów, osolić, doprawić pieprzem i podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania. Osobno ugotować jajka na twardo.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, włożyć do niego połowę zamrożonych frytek, ułożyć na nich jajka pokrajane na cząstki i wlać połowę grzybów. Następ-nie przykryć resztą frytek i zalać pozostałymi grzybami. Wstawić do gorącego piekarnika o temperaturze około 200°C i zapiekać przez 30 min.