ZUPA FASOLOWA NA ŻEBERKACH

Menu » ZUPA FASOLOWA NA ŻEBERKACH

25 dkg suszonej fasoli, 1 marchew, 1 pietruszka, 50 dkg wędzonych żeberek wieprzowych, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka papryki, 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka mąki, 1 łyżka tłuszczu, sól.

Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie w przeddzień gotowania zupy. Następnego dnia włożyć fasolę do szybkowaru, zalać 1 I wody (tej, w której się moczyła), dołożyć żeberka oraz obraną, umytą i pokrajaną w grube plasterki pietruszkę. Zamknąć szyb-kowar i gotować przez 40 min. Po otworzeniu garnka wyjąć żeberka, a zupę zagęścić zasmażką przygotowaną w następujący sposób: na małej patelence stopić 1 łyżkę tłuszczu, poddusić w nim 1/2 pokrajanej drobno cebuli i drobno posiekany czosnek, dodać mąkę i zrumienić na jasnozłocisty kolor. Rozprowadzić zasmażkę zimną wodą, zagotować i połączyć z zupą. Rozlać zupę na talerze. Do każdego talerza wlać łyżkę kwaśnej śmietany. Posypać zupę czerwoną papryką.