ZUPA JARZYNOWA PRZECIERANA

Menu » ZUPA JARZYNOWA PRZECIERANA

1/2 kg warzyw (2 pietruszki, 1 duża marchew, 1/2 kalafiora, 1 por, 1 /4 selera, 1 cebula), 3/4 szklanki zielonego groszku, 15 dkg ziemniaków, 2 żółtka, 1 szklanka słodkiego mleka, 2 łyżki drobno posiekanej zieleniny, sól.

Umyte warzywa obrać i opłukać. Pokrajać krajaczką do warzyw lub ręcznie, jeśli nie ma tej części robota. Zalać je wrzącą wodą, osolić i ugotować do miękkości. Obrane i pokrajane w kostkę ziemniaki wrzucić po 20 min od zagotowania się warzyw. Gotować jeszcze 10 min. Wyjąć warzywa wraz z ziemniakami na sito, przetrzeć przecierakiem i połączyć z wywarem. Zamiast sita i przecieraka można użyć w tym celu młynkomiksera. Żółtka dokładnie rozbełtać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i wlać do zupy mieszając. Dolać resztę mleka, podgrzać, wrzucić zieleninę i podawać na talerzach lub w filiżankach. Groszek należy ugotować osobno i włożyć do przetartej i zaprawionej już zupy.