ZUPA JARZYNOWA ZABIELANA I

Menu » ZUPA JARZYNOWA ZABIELANA I

1 /4 kg mięsa z kością na smak, 1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw (około 1/2 kg), 1/4 kg ziemniaków, 1 łyżka mąki (niekoniecznie), 1/2 buteleczki śmietanki, 1 łyżka drobno pokrajanej zielonej pietruszki, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól.

Mięso włożyć do zimnej wody razem z przyprawami i ugotować. Następnie należy je wyjąć, oddzielić od kości, pokrajać w drobną kostkę, włożyć ponownie do wywaru i zagotować. Do wrzącego wywaru z mięsem włożyć zamrożone warzywa i jak najszybciej doprowadzić do ponownego wrzenia. Dołożyć pokrajane w kostkę ziemniaki i gotować aż do miękkości. Zupę można zaprawić mąką rozmieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Gdy zupa ponownie zacznie wrzeć, dolać śmietankę nie dopuszczając już do zagotowania. Zdjąć garnek z płyty, posypać zupę zieloną pietruszką i podawać.