ZUPA POMIDOROWA Z ZIELONYM GROSZKIEM

Menu » ZUPA POMIDOROWA Z ZIELONYM GROSZKIEM

25 dkg kości, 1 por, 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, 60 dkg świeżych lub mrożonych pomidorów, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 3/4 szklanki śmietany, 10 dkg zielonego mrożonego groszku, 1 łyżka drobno pokrajanego kopru lub zielonej pietruszki, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, sól.

Ugotować wywar z dobrze umytych kości, umytej i oskrobanej włoszczyzny oraz przypraw. Pomidory opłukać, pokrajać w ćwiartki, cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i udusić w maśle, a gdy nabierze szklistej barwy, dodać do niej pomidory i dusić aż do miękkości. Przetrzeć pomidory przez sito, przelewając wywarem. Doprawić zupę śmietaną rozmieszaną z mąką Osobno ugotować groszek w malej ilości wody. Dodać do zupy osączony groszek i zagotować. Podawać zupę posypaną zielonym koprem lub pietruszką.