ZUPA SZPINAKOWA

Menu » ZUPA SZPINAKOWA

1 kg młodego szpinaku, 8 dkg masła, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 spore gotowane ziemniaki, 1 I rosołu, 2 żółtka, sok z 1/2 cytryny, gałka muszkatołowa, 8 dkg tartego sera, 1/2 szklanki śmietany, pieprz, sól.

Szpinak przebrać, umyć, posolić i gotować prawie bez wody. W osobnym garnku stopić połowę masła i usmażyć w nim drobno pokrajaną cebulę i czosnek. Gdy będą złotawe, przetrzeć do tego garnka szpinak i ziemniaki, wymieszać dokładnie, dodać resztę masła i zalać gorącym rosołem. Do filiżanki wbić żółtka, dodać sok z cytryny, szczyptę soli i startej gałki muszkatołowej. Wymieszać i połączyć z ciepłą zupą. Dodać śmietanę i tarty ser. Podgrzać nie gotując.