ZUPA ZIEMNIACZANA NA MLEKU

Menu » ZUPA ZIEMNIACZANA NA MLEKU

4 duże ziemniaki, 1/2 cebuli, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki, pieprz i sól.

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać i pokrajać w małą kostkę. Cebulę obrać, opłukać i drobniutko pokrajać. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, stopić masło i zrumienić w nim cebulę. Dodawać po trochu mąkę, rozcierając drewnianą łyżką tak, aby utworzyła się z niej gładka masa. Można w tym celu na chwilę zdjąć garnek z ognia. Stopniowo rozprowadzić zasmażkę dwoma szklankami zimnej wody. Osolić i doprawić pieprzem. Wrzucić pokrajane ziemniaki i ugotować do miękkości. Następnie wlać wrzące mleko. Podając, posypać zieleniną.